Stäng

Sponsrat innehåll

juni 23, 2014
Politism, redaktion

Bli en bättre människa – hyr din bostad

Allt oftare pratar vi om hyresrätten som en rättighet och möjlighet främst för den som inte har råd att låna pengar till en bostadsrätt. Att köpa lägenhet har blivit det normala i stora delar av Sverige och för stora delar av befolkningen.

Vi pratar mer sällan om att hyresrätten faktiskt gör oss till bättre samhällsmedborgare. Eller: Den gör det åtminstone lättare för oss att var det.

Bostadsrättsinnehavare har ofta stora lån – och är därför väldigt känsliga för om värdet på bostaden skulle minska. Det innebär att lånet kan bli större än bostadens värde, att du som äger därmed inte har täckning för pengarna du lånat.

Vad gör det här med dig som bor i bostadsrätt? Till exempel gör det att du tvingas vara mer upprörd över risken för värdeminskning om det byggs ett högt, fint, hyreshus intill din bostadsrätt än du är glad över att bostadsbristen bekämpas.

Det gör att du försvarar det du har – och din lojalitet med ditt ägande – snarare än ser till samhällsnyttan och stadens utveckling.

I liten skala är det inget stort problem.

Men när en allt större andel av lägenheterna är bostadsrätter och brist på hyresrätter råder i 246 av Sveriges 290 kommuner, i kombination med att Sverige länge varit ett av de OECD-länder där vi lånar allra mest (under i princip hela 2000-talet har svenskarna ökat sina bostadslån med tio procent varje år) innebär det ett problem.

Det innebär att människors intressen förändras – inte för att de är egoister i grunden utan för att de tvingas se om sitt och tvingas se nya hyresrätter, fattigare hyresgäster, personer med autism, ungdomsgårdar, flyktingboenden och liknande som ”risker” som kan leda till värdeminskning.

Hyresrätten ger oss större möjlighet att se till det gemensamma. Det är en viktig faktor i bostadsdebatten. Men det är sällan vi pratar om det, hur boendet också påverkar vilka vi är och hur vi bemöter varandra.

Texten är en del i en artikelserie där vi i ett antal texter, i samarbete med Flerhem.nu uppmärksammar bostadssituationen

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se