Stäng

Sponsrat innehåll

april 8, 2015
Politism, redaktion

5 000 undersköterskor räcker inte för att rusta upp välfärden

Nu har det gått en månad sedan internationella kvinnodagen, den 8 mars.

Märkte ni hur snabbt mångas intresse försvann efter att datumet passerat? Precis som vi varnat för tidigare.

Det tog inte många timmar innan det mesta återgick till det normala. Plötsligt var de feministiska frågorna – till exempel jämställda löner – bara en parentes, mest en detalj, igen.

Inte för Kommunals värdediskriminerade medlemmar som fick en orättvis och ojämställd lön i slutet på mars, förstås. Vi fortsätter att kämpa, eftersom vi vet att det är nödvändigt.

Kampen för välfärdsarbetarnas villkor ger resultat. I regeringens vårbudget finns pengar till mer personal i äldreomsorgen. Det är bra och kommer att göra jobbet lite bättre för en hel del av Kommunals medlemmar. Men den avlastning och kvalitetsökning som 5 000 nya undersköterskor ger räcker inte.

Våra medlemmar tvingas fortfarande jobba med minutuppdelade arbetsordrar. De kommer fortfarande få beskedet att de får ägna maximalt 180 sekunder åt att servera matlåda till en dement äldre tant. De kommer fortfarande kämpa med delade turer, vilket betyder att arbetspassen är uppdelade. Först jobbar du några timmar på morgonen, och sen några timmar sen eftermiddag. Däremellan är du ”ledig” – men hinner inte göra något alls mer än att vänta på att börja jobba igen.

Löftet om 5 000 undersköterskor är en start på en helt nödvändig upprustning av välfärden. Men vi måste förstå att det bara är början.

Riskerna för kvinnor i kvinnodominerade yrken att drabbas av en fallolycka som leder till en fraktur är tre gånger högre än för kvinnor i genomsnitt. Stressen, som gör att Kommunals medlemmar ofta hoppar över lunchen, oftare hoppar över rasten, ofta avstår toalettbesök och ofta sover dåligt försvinner inte med den här satsningen.

Det krävs inte bara lite mer personal. Det krävs bättre arbetsvillkor, högre och mer rättvisa löner, färre delade turer och en mindre pressad arbetssituation.

Nästan alla som höjde rösten den 8 mars har lovat att arbeta för de här sakerna. Men alldeles för många tycks redan ha glömt vad de sagt. Vi tänker inte låta någon glömma. Vi kommer att påminna dem om att Kommunals medlemmar behöver mer – har rätt till mer eftersom de bär välfärden på sina axlar – och att det för oss alltid är 8 mars.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se