Stäng
blog-header
oktober 26, 2013
Rawa Ali, bloggare

Whoa – Internets Kafé 44

I torsdags meddelade chefredaktören Martin Lindgren och administratören Pontus Gustavsson att de lägger ner Whoa.

Vad är Whoa? undrar säkert en del. Whoa är ett forum och community med fokus på svensk hiphop, en digital mötesplats för alla oss som stod utanför techno- och Docklands-bubblan kring millennieskiftet. Med alla oss menar jag då alla hiphop-fanatiker och utövare av kulturens olika former. Denna tråkiga men ändå ganska väntade nyhet och besked tog mig på en rejäl nostalgitripp.

Kafé 44 är, för er som inte känner till det stället, är ett litet café på Tjärhovsgatan på Södermalm i Stockholm. En trång lokal med smala gångar som ger ett slitet och gammalt intryck, och som spelade en stor roll under perioden då svensk hiphop ännu inte hade fått det genombrott den fått i dag.

Ungefär en gång i månaden anordnades ett ”Jam”, en spelkväll som kunde liknas vid en Gott & Blandat-påse bestående av de tyngsta underground-artisterna just då. För ca 20 kronor i inträde kunde man få se alla artister som inte var signade till något skivbolag eller som ännu inte slagit igenom på den kommersiella scenen, men som ändå hade gjort sig ett namn runt om i landet och bland alla oss hiphop-skallar. Bland de artisterna och förebilderna fanns duon Ison & Fille.

Indirekt visade de oss yngre och studenter av ”hiphop-skolan” vägen att gå, det fanns inga genvägar. Du måste ha jobbat dig upp självständigt, gjort dig ett namn och släppt ett eller två album/mixtapes innan du skriver på för ett större skivbolag, det var några av de oskrivna reglerna att följa. Varför? Jo, för att först och främst få respekt från kulturen och dess anhängare, detta var det viktigaste. Att spela live på Kafé 44 var därför ett måste och just en av reglerna på regellistan att följa. Det var som en helig plats, en milstolpe som man måste nå för en lyckad framtidskarriär.

Whoa fyllde mer eller mindre exakt samma funktion som Kafé 44, fast i den digitala världen. Jag kan ändå inte låta bli att skratta lite när jag tänker tillbaka och över den hiphopsoldat-mentalitet man hade på den tiden.

2009 släppte vi, Mohammed Ali, vårt första projekt under det nya gruppnamnet och det projektet gick under namnet ”Processen”. När vi hade färdigställt ”Processen”, var det ingen snack om saken vad gäller var eller hur den skulle släppas. Vi skulle släppa den på Whoa för gratis nedladdning, vilket vi också gjorde, och knappt ett år senare var ”Processen” nominerad till ”Årets hiphop/soul” på P3-Guld galan och vinnare av Manifestpriset.

Vi fick tyvärr aldrig chansen att spela på Kafé 44, så den rutan ligger fortfarande tom och obockad, men det gick ganska bra för oss ändå.

Tack Whoa.

 

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se