Stäng
blog-header
oktober 19, 2013
Rawa Ali, bloggare
Foto: Brenda Ahearn/AP/Scanpix

Visättra – En Galax

Som nyanländ flykting i Sverige 1992, bodde vi under mina sex första år i Borås, en liten stad som då bestod av ca 60 000 invånare. Mina föräldrar läste på SFI och blev så småningom klara med kursen, då var det dags att söka jobb, flera års jobbsökande som resulterade i noll träffar. Efter att ha levt en större del av tiden i arbetslöshet, bestämde sig mina föräldrar för att flytta upp till storstaden, Stockholm. Där fanns jobben, för invandrare.

Hade nyligen fyllt 13, vi flyttade till en ort som hette Visättra. Visättra var en liten förort i skuggan av den stora förortens skugga, ett miljonprogramsområde i Miljonprogrammet, Flemingsberg. Sommaren gick och jag började på högstadiet, som den hiphopare jag var, klädd i stora Speedway-kläder, kom jag snart att börja hänga med en annan hiphopare i min klass, Ginni. I klassen gick även Daniel, en brasse från orten som var tuuung på spela hockey men hade drömmar om att börja rappa. Alla vi delade samma musikintresse och brukade prata mycket musik på rasterna och på väg hem från skolan. På den tiden, 1998, var det techno-kulturen, vita jeans och Buffalo-skor, som dominerade i förorterna, som hiphopare var det lätt att söka sig till varandra och börja hänga.

Ginni berättade att det fanns en annan kille på skolan som också lyssnade på hiphop musik, han hette Marko. Marko var en ”avancerad” hiphopare, en hiphopare på nästa nivå, han hade nästan alla skivor du kunde tänka dig, till och med kassettbands-mixtapes. Så vi spenderade mycket av vår tid efter skolan hos Marko och lyssnade på musik. Kort därefter flyttade två bröder till Visättra, Mohammed och Jamal, och även de lyssnade på hiphop. Men inte nog med det, de rappade också.

Umgängeskretsen med musiken som den gemensamma nämnaren växte, vi blev fler. Duncan var en kille som, om jag inte minns fel, vi lärde känna genom Marko då de gick i samma klass. Till en började bodde han i Flemingsberg men han flyttade över till andra sidan av järnvägsspåret, Visättra. Och sen fanns det en kille som hette Roberto, en skön jävla chilenare från orten, som jag också gick i samma klass med.

Vi alla hängde mer eller mindre dagligen, vi var Visättras ”mellankids”, det fanns de som var några år äldre än oss, och de som var några år yngre. Bland de som var yngre fanns George och Herdem, två kids som man alltid såg springa runt på gårdarna och upp och ner i trapphusen.

Vad man inte hade någon aning om då var att man var omgiven av blivande stjärnor och ledande profiler inom musik-, film- och sportvärlden. Vi som en gång i tiden var tuggarna från Visättra.

Roberto – en av huvudrollerna i ”Kniven i hjärtat” som Juan (04:55)

Duncan – videoregissör bakom ”två miljoner-views” videon ”Från hjärtat” med Highwon

Herdem Alacabec – Blivande stjärna inom kampsporten MMA, med en egen serie på SVT:

”Slå han på käften”

Marko (Mack Beats) – Demonproducent bakom hits som ”Stationen” med Ison & Fille

Ginni (Jason Gill) – Huvudproducent på ett flertal låtar på Eric Saades skiva ”Saade Vol.1”

George (Gee Dixon) – rappare med hitsingeln ”Gunshotta Blaze”, producerad av Marko och videon är regisserad av Duncan

Daniel (Dacosta) – rappare med hitsingeln ”Skaka huset”

Rawa och Mohammed (Mohammed Ali) – Släppt kritikerrosade albumen ”Processen” och ”Vi”

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se