Stäng
blog-header
mars 30, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Ibrahim Baylan (S). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vill man bryta segregationen måste man förändra klassamhället

Ibrahim Baylan (S), som är samordningsminister, skrev i veckan en debattartikel om segregationen i Sverige. Att ingen egentligen vill ha segregation men att den liksom bara uppstår ändå. Och att man har gjort satsningar, men att dessa satsningar inte lett till något annat än mer segregation.

Å ena sidan tänker jag att det är kul att han vaknar upp en morgon 2017 och inser saker många av oss kunde har berättat för 20 år sedan. Å andra sidan tänker jag att det inte är sant att vi i Sverige inte vill ha segregation.

Hela vårt samhälle är uppbyggt på segregationen. Det ekonomiska systemet och rasismen i systemet går hand i hand, och möjliggör inte bara den fysiska segregationen utan också en mental. Långsiktiga lösningar i all ära, men då måste det vara lösningar på riktigt. Lösningar som förändrar dagens klassamhälle i grunden.

En mer långsiktig politik som plåster på såren är fortfarande bara ett plåster.

Därför hade jag förväntat mig något mer konkret från Ibrahim Baylan. En riktig plan i stället för att bara måla en bild med bredare penslar.

Långsiktighet – visst, men i vadå?
Samarbete med civilsamhället – men hur?
Tidiga insatser – absolut, vilka insatser?

Om inget konkret kommer fram i en text som är kritisk mot hur otydligt det varit tidigare kommer vi om 20 år återigen läsa en debattartikel skriven av en politiker som just då vaknat upp och insett att ”ingen vill ha segregation i Sverige”.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se