Stäng
blog-header
mars 23, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
See the way we come right through. Foto: Annika af Klercker / SvD / TT

Vill du vara mindre segregerad? Planka!

I fredags kom nyheten ut att SL i Stockholm måste spara – eller dra in upp till en miljard kronor mer per år. Så för att få fram pengar planerar man att höja SL:s månadskort med 160 kronor per månad. En månadskort skulle då kosta 950 kronor per månad, 11 400 kronor varje år.

Nästan en lax varje månad för att kunna röra dig runt Stockholm.

Detta kommer slå hårdast mot dem som har lägst inkomster och som redan nu tycker att det är dyrt med busskortet. Det slår mot den ensamstående mamman som har svårt att få fast anställning och måste lämna barnen på dagis tre stationer bort. Mot förortsungdomen som redan har vant sig vid att stå nära någon med SL-kort så att hen kan smyga in bakom kortinnehavaren genom spärren.

Stockholms stad och alla dess möjligheter stängs för dem som bor och är utanför. En chockhöjning av SL-kortet bidrar bara till mer segregation och utanförskap.
– Det kan handla om att jobba hårdare mot fuskåkarna, att se över våra rabatter, att få fler resenärer, men förstås också att höja månadskortet.Men för det ska vi ha en parlamentarisk översyn av hela biljettsortimentet. Biljettpriset är i dag bland landets lägsta för den trafikstandard man får, säger landstingsdirektören Toivo Heinsoo till SvD.

Jag hade själv inte råd med busskort som ungdom, även om det var mycket billigare då. Oftast plankade vi. Vi åkte in till stan eller till olika förorter för att se på hiphopjams eller hängde i Kungsträdgården där vi träffade andra från olika delar av Stockholm. Tack vare att jag plankade kunde jag utveckla mitt intresse för hiphopmusik och skapa ett större nätverk av vänner och bekanta.

Så vad ska jag säga till ungdomar som bor i miljonprogrammen, som vill ut och se sig omkring, som vill åka in och se sin favoritgrupp uppträda, eller åka till en gratis workshop i någon förort där hen lär sig mer om sina intressen?

Jag uppmanar er i så fall att planka när SL-kortet chockhöjs, i solidaritet med dem som inte har råd. Håll upp spärrarna när någon försöker komma förbi. Du som har busskort kan jiddra lite längre med tågkontrollanterna så den som saknar kort hinner gå därifrån.

Jag säger planka, hellre att du plankar än att du är fast. Om du måste någonstans för att nå dina mål, planka. Vill du vara mindre segregerad? Planka! Vill du känna dig inkluderad i svenska samhället? Planka!

Sök på Politism.se