Stäng
blog-header
oktober 24, 2013
Mohammed Ryback, bloggare
Facebookentusiasterna. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Vi väntar alltid på nästa polisskandal

Vi har länge pratat om hur poliser beter sig ute i förorterna. Hur poliser trakasserar ungdomar på måfå. Hur de använt sig av uttryck som “sterilisera apajäveln” när de pratar om unga.

Vi har pratat om REVA. Hur polisen använder sig av inre gränskontroller för att få tag på papperslösa. Hur metoderna blir en hetsjakt på vanligt folk på väg till eller från jobbet.

Sen pratade vi om romregistret. Hur polisen registrerar oskyldiga män, kvinnor och barn baserat endast på deras etniska tillhörighet.

Och nu pratar vi om polisens hemliga facebookgrupp. Där de hånar sin kritiker. Önskar att  de befinner sig i gisslansituationer, kallar dem “dement” och “häxa”. Alla är bestörta. Alla är chockade. Alla frågar “om vi verkligen ska ha det såhär i Sverige?”

Mitt svar är Ja. Det är exakt så vi ska ha det här i Sverige. Det är tydligen det vi vill. Annars skulle det inte fortsätta.

Jag tror inte på att detta är ett avgörande avslöjande som gör att vi nu sätter ner foten en gång för alla. Att vi den här gången tar tag i saken på riktigt och till exempel kräver att polisen inte längre ska få utreda polisen.

Jag tror att vi kommer snacka skit om det här i några dagar. Antingen vara lite chockade, eller säga “det visste jag redan”. Sen kommer allt återgå till det vanliga igen. Tills nästa stora skandal.

Polisen i Sverige kommer aldrig att förändras så länge vi alltid väntar på att nästa skandal ska bli den som gör skillnad.

Vi ska kräva förändring nu.

Sök på Politism.se