Stäng
blog-header
augusti 20, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Jan Björklund (L) vill ha "elitskolor". Foto: Jessica Gow/TT

Vi ska inte ha elitskolor – alla skolor ska vara bra

Liberalernas partiledare Jan Björklund gick häromdagen ut med att han vill införa ”elitskolor”.

Alltså skolor där elever med bättre resultat ska kunna utmanas mer. Han säger att anledningen till att vi inte haft detta tidigare i Sverige är för att det har varit tabu. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) svarar att förslaget varken är smart eller rättvist.

Jag undrar om de båda är medvetna om att det i Sverige redan funnits elitskolor ett bra tag.

Särskilt tydligt har det blivit i och med det fria skolvalet. Flashiga konceptskolor inne i stan lockar till sig elever vars föräldrar varit aktiva och engagerade nog att ”välja rätt” till sina barn. Med dessa elever kommer skolpengen, en fin summa för skolan att förvalta (och ofta ta ut vinst på, men det är ju ett annat ämne). Kvar på andra skolor blir eleverna vars föräldrar inte gjort ett aktivt val utan bara utgått ifrån att en svensk skola ska hålla en bra standard. De har litat på systemet. Så dumt.

Dessa elever får nöja sig med en skola där lärarna går på knäna, där specialpedagogerna får sägas upp och där socioekonomisk utsatthet väntar dem utanför skolans dörrar. Skolan, som ska vara ett andningshål för dessa elever, blir bara ännu en plats i livet där alla måste kämpa sig till värdighet.

Kalla mig gammalmodig. Men barns utbildningskvalitet ska inte hänga på att föräldrar gör rätt val i rätt tid. Den ska vara en självklarhet för alla barn i Sverige. Det ska inte finnas bra och dåliga skolor.

Inte en uppdelning mellan elitskolor och leftover-skolor. Det ska bara finnas skolor.

Sök på Politism.se