Stäng
blog-header
oktober 29, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: SVT

Vi måste sluta kräva ”tack” för precis allt

I går ordnade asylsökande i Överkalix en manifestation för att tacka invånarna i staden.

Idén till manifestationen kom till efter att asylboendet i Överkalix mottagit dödshot, och att någon satte upp en en lapp vid boendet med texten ”det här är sista varningen” på arabiska.

De asylsökande har varit rädda efter dödshoten, speciellt barnen, men i stället för att gömma sig bestämde sig de asylsökande för att ordna en manifestation för att visa att sin tacksamhet och att de vill integreras in i samhället.

Upp och ner längs huvudgatan i Överkalix gick de asylsökande, viftade med svenska flaggor och gav rosor till invånarna och hälsade på alla med ett tack.

Samtidigt sprids nyheter om asylsökande som inte uppfattas som tillräckligt tacksamma, som protesterar mot det boende de har tilldelats av Migrationsverket eller kräver att få ett värdigt bemötande. Jag läser, igen, begrepp som ”lyxflyktingar”. Som om resan till Europa varit en lyxkryssning över Medelhavet.

De förväntas hela tiden säga tack – och gör de inte det så hackar man på dem.

Tack! trots en hatretorik som är riktad mot dem. Tack! trots att en terrorist nyss mördade ett barn för han är besviken över invandringspolitiken. Tack! trots rädslan över bränder och hot. Tack! trots att ingen misstänkt har gripits än. Tack! trots allt.

Det minsta man kan kräva av oss efter alla tack är vi att hälsar dem välkomna och säger varsågoda. Att vi visar lite solidaritet och markerar att vi är fler som är emot det ökade våldet och hoten och bränderna.

Sök på Politism.se