Stäng
blog-header
juli 5, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Johan Nilsson/TT

Vi måste agera innan danska ghettolagar blir svenska

På onsdagen uppmärksammade vi Danmarks så kallade ”Ghettolagar” här på Politism. Nya hårda regler som är riktade mot personer som bor i fattiga områden med hög andel invandrad befolkning.

I en artikel i New York Times beskrevs Danmarks nya lagar – men här i Sverige har jag inte märkt av något bredare diskussion i de stora medierna om vad fan Danmark håller på med. Det jag däremot har lagt märke till att väldigt många aktivister i gräsrotsrörelser är förbannade – men inte förvånade – över att detta sker.

Ärligt talat vi i Sverige är inte långt ifrån det danska läget. Vi är inte där än, där lagar skiljer oss åt konkret. Att få specialregler för att du råkar bo i ett invandrartätt område – eller för att du är fattig. Inte än. Men våra svenska politiker använder redan en liknande retorik och ambitionen att efterlikna Danmark finns där.

Vi har sett olika partiledare komma med lagförslag eller uttalanden som direkt eller indirekt skiljer på olika människor. Vi har politiker som har ambitionen att sätta in militär i våra förorter. Dubbelt så hårda straff. Utegångsförbud. Möjligheten att kunna porta människor från områden de bor i, efter domstolsbeslut – så kallade ”vistelseförbud”. Medan andra politiker vill ha möjligheten att dra bort svenska medborgarskap om du har begått brott och har utländsk bakgrund.

Så viljan att använda svenska lagar för att skilja människor åt finns faktiskt där.
Moderaterna döljer inte ens att deras tolvpunktsprogram mot gängkriminalitet är inspirerat av den dansk politiken – och när Danmark tar ännu ett steg är jag rädd att Sverige kommer gå från retorik till handling. Så i stället för att bara vara förbannade över det som händer i Danmark borde vi stoppa utvecklingen här innan våra politiker gör samma sak.

 

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se