Stäng
blog-header
november 16, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Paris, på måndagen. Foto: Peter Dejong/AP/TT

Vi kan inte blunda och låtsats att det regnar när det brinner

Jag brukar skämta med mina vänner och säga att om Sverigedemokraterna vinner nästa val, då flyttar jag från Sverige. Men vart ska jag flytta? Vilket land känns säkert? Inget. Vare sig i Afrika, Mellanöstern eller Asien.

Överallt ser jag bara kaos från mitt trygga vardagsrum. På bästa sändningstid ser jag flyktingar som flyr från terrorism, krig och misär. Men till skillnad från dem kan jag stänga av min tv, jag kan stänga av världen utanför. Det ger mig en falsk tillfällig sinnesro. De senaste terrorattackerna i Paris påminner återigen om att vi delar samma jord.

Att vi inte kan blunda och låtsats att det regnar när det brinner.

Att allt sitter ihop och hänger samman, till slut blir era problem våra problem, allas problem. Vi ser attacker över hela världen – och här blir reaktionen på attackerna mer högerextremism och hat och motsättningar.

Jag kan inte fly från världens problem. Det går inte att bara stänga av tv:n. Ingen av oss kan det.

Därför är det allas ansvar att se till att krig, orättvisor och terrorism inte kan gro och spridas, även om man för tillfället befinner sig på en plats långt bort.

Vår värld är inte stor. Förr eller senare blir det vår tur att drabbas. För det finns ingen trygg plats så länge det finns krig och orättvisor i världen. Och jag vet att jag inte är ensam om viljan att flytta till ett land som är tryggt.

Men sanningen är att om vi verkligen vill känna oss trygga där vi är, då är det vårt ansvar att se till att alla människor är trygga överallt.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se