Stäng
blog-header
mars 13, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
SAAB Bofors storsäljare granatgeväret Carl Gustav. Foto: Fredrik Persson/TT

Vi fortsätter sätta svenska vapen i fel händer

Ingen har missat den stora nyheten att Sveriges regering har avslutat sitt samarbetsavtal om vapenhandel med Saudiarabien.

Först och främst vill jag säga att jag tycker det är bra att Sverige har avslutat avtalet med Saudiarabien – och bra att Margot Wallström rörde om i Arabförbundet.

Men debatten i medierna ger nästan känslan av att Sverige bara säljer vapen till Saudiarabien. Men Sverige säljer ju vapen till nästan alla. Enligt Svenska Freds såldes år 2013 krigsmaterial till inte mindre än 66 olika länder.

Bland annat exporterade Sverige krigsmaterial till Algeriet för 530 miljoner kr mellan år 2011-2013. Algeriet där människor drabbades hårt vid protestvågorna under den arabiska våren. Enligt Amnesty International är yttrandefriheten begränsad, och det finns rapporter om demonstranter som torterats och misshandlats.

Ett annat land vi säljer vapen till är Pakistan där det flera gånger genomförts militärkupper, där man tillämpar dödsstraff och där diskriminering mot kvinnor och minoriteter är vanligt. Pakistan har varit den femte största köparen av svenska vapen och år 2007 bestämde man sig för att sluta sälja vapen till Pakistan på grund av situationen i landet. Trots det har handeln fortsatt med nya vapenleveranser, tack vare tidigare kontrakt. Mellan 2007 och 2013 exporterade man krigsmaterial till ett värde av 5,8 miljarder kr till Pakistan.

Thailand, ett land som tusentals svenskar besöker varje år, är ingen demokrati. En militärkupp skedde 2006 och Sverige har sedan dess förhandlat med militärregimen om vapen. Thailand var den största köparen av svenskt krigsmateriel år 2013. Förutom militärkupper sker även konflikter i södra Thailand mellan regeringsstyrkor och muslimska rebellgrupper. År 2011 dog nästan 5 000 människor i konflikten och 64 procent av offren var civila.

Ett stort problem när Sverige säljer vapen världen över är att risken ökar att våra vapen hamnar i fel händer.

Det svenska granatgeväret Carl Gustav har används av den burmesiska regimen när det stridit med gerillagrupper och i youtubeklipp från år 2013 kan man se syriska rebeller som använde Carl Gustav i strid.

Sverige har tagit ett steg i rätt riktning. Tyvärr är det steget mer symboliskt än någonting annat. Och ett symboliskt steg är värt att uppskatta och hylla. Men samtidigt finns det 65 länder kvar och civila, oskyldiga människor riskerar fortfarande att dö av svenska vapen i händerna på brutala regimer. Så varför firar vi?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se