Stäng
blog-header
augusti 24, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Sydstatsstatyerna täcks över i Charlottesville. Foto: Steve Helber/TT

Vi behöver också göra upp med vårt förflutna

Vi har hört om nazisterna i Charlottesville som under en demonstration dödade en antirasist. Vad en del av oss kanske inte vet är vad som ligger till grunden för demonstrationerna.

På en del platser i USA:s sydstater har det diskuterats huruvida man ska ta ner statyer som föreställer gamla sydstatsgeneraler. Helt enkelt för att ”göra upp” med sin historia. För hur länge får en hjälte vara en hjälte när normerna utvecklas? När det inte längre är acceptabelt att vilja kriga för att slaveriet inte ska upphöra? Statyerna påminner om den skammen. Den bakåtsträvande och hatiska ideologin som man säger sig aldrig vilja komma tillbaka till.

Det var det som fick igång nazisterna.

Jag tänker att denna händelse egentligen inte är unik för sydstaterna i USA. SVT gjorde ett reportage där samma diskussion förs i Ukraina angående statyer på gamla Sovjetpresidenter.

Och vi minns alla när den gigantiska statyn på Saddam Hussein revs ner i Irak i samband med USA:s invasion i början av 2000-talet.

Statyer är symboler som förmedlar en historia, men inte alltid en positiv sådan. Och för ett land att göra upp med sitt blodiga förflutna är någonting jag välkomnar. Även om det kommer att bli diskussioner och kanske våldsamt. För att ignorera dessa symboler som dagligen finns i det offentliga som fortsätter att hylla ideologier och ideal som inte går ihop med ett jämlikt samhälle, kan inte fortsätta. Inte om vi ska påstå att vi har utvecklats.

Jag längtar till att den diskussionen ska nå Europa och Sverige. För även vi behöver också göra upp med vårt förflutna.

Sök på Politism.se