Stäng
blog-header
juni 25, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Jimmy Durmaz Foto: Adam Ihse/TT

Vi är många fler än Durmaz som måste bevisa vår svenskhet

Att se Jimmy Durmaz hålla pressträff för att bevisa att han bär den svenska lagtröjan med stolthet och att han känner sig svensk var sorgligt att se.

Att någon ska vara tvungen att hålla pressträff för att bevisa sin svenskhet. Men det är dit vi är på väg. Mot ett Sverige där svenska medborgare måste bevisa sin svenskhet på beställning. Eller rättare sagt: vi är redan där.

Rasifierad arbetarklass måste hela tiden bevisa sin svenskhet, för det är vad ”utanförskap” och ”parallella samhällen” i dag betyder: att ”det här är inte svenskt”. Det är utanför det svenska, och parallellt med det svenska.

Det är inte bara Jimmy Durmaz. Vi är så många som måste bevisa vår svenskhet, att vi är värda det svenska, att vi är värda att räknas som en del av det svenska.

Muslimen – som av vissa politiker (SD) inte ens anses vara människa till 100 procent måste hela tiden bevisa att man är svensk och står för svenska värderingar. Även samer och judar i Sverige får sin svenskhet ifrågasatt eller underkänd.

Därför känner jag inte samma glädje som många andra när Jimmy Durmaz ställer sig framför kamerorna i Ryssland för att bekräfta sin svenskhet. Som att vi har ”glömt” vilket land han spelar för? Detta hade inte krävts av någon annan spelare.

Samtidigt känner jag självklart en trygghet i att laget ställer sig bakom honom, att de bekräftar att alla står enade emot rasismen. Förhoppningsvis kommer fler och fler ställa sig enade. Tills den dag då Jimmy Durmaz och andra aldrig tvingas bevisa att de är svenskar.

Sök på Politism.se