Stäng
blog-header
november 24, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Polisen når inte sina mål. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Vem ska vi skylla poliskrisen på nu?

Jag har tidigare skrivit på Politism om polisens kris och alla de brott som ligger olösta.

Då kritiserade jag att regeringen skyllde polisens oförmåga att klara upp brott på flyktingmottagandet. Tid eller bemanning att lösa brott fanns helt enkelt inte, på grund av flyktingarna, sa man då. Men verkligheten var en annan. Mindre än en procent av polisens resurser gick till ärenden kopplat till flyktingar och sanningen bakom poliskrisen var den stora omorganiseringen.

Nu har SVT Nyheter gjort en kartläggning där man visar att polisen, inte ett enda år under de senaste fem år har nått sina mål. De olösta brotten fortsätter att öka markant.

Man kan läsa att sannolikheten att en villainbrott ska lösas är väldigt liten, bara ungefär tre procent av alla villainbrott klaras upp enligt statistiken. Brottsutredningar som är under handläggning har ökat från cirka 131 000 under 2011 till 158 000 i september i år.

SVT uppmärksammar också att antalet olösta brott som är äldre än sex månader har ökat från 37 000 ärenden 2011 till ungefär 53 000 i september i år.

Jag tycker det är värt att påpeka igen att när poliskrisen fick nyhetsvärde var det under flyktingkrisen – och flyktingarna som blev syndabocken. Poliskrisen användes som propaganda mot flyktingmottagandet och kopplades till att välfärden håller på att kollapsa framför våra ögon. Men sanningen är att polisen har haft stora problem i många års tid.

Så när vi har detta svart på vitt. Vem skyller vi på den här gången?

Sök på Politism.se