Stäng
blog-header
mars 30, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Vad är viktigast för Mattias Karlsson och SD? Att stoppa så många invandrare som möjligt eller att vi har rättssäkra prövningar i domstol? Foto: Jessica Gow / TT

Vem kan lita på det svenska rättssystemet?

I dag inledde Expressen, tillsammans med Researchgruppen, en granskning av nämndemän. En av de som granskats är Barbro Johansson, som också är SD-politiker. På nätet har hon anonymt varit skribent och spridit rasism på sidor som Fria Tider. Hon kallar till exempel ensamkommande flyktingbarn för ”parasiter” , önskar sig ett vitt Sverige och vill att militären ska mota bort alla muslimer från Sverige.

Min första tanke när jag läste artikeln: Hur många har hon dömt i förväg?

Hur många känner att de har fått en rättvis prövning när hon suttit som nämndeman? Hur många ”parasiter”, som hon ser barnen som, har hon skickat tillbaka till krig och misär?

Samtliga fall där Johansson varit med och beslutat i frågor som rör uppehållstillstånd bör kunna tas om. Inte för att hon i det privata är en rabiat rasist utan för att det är en demokratisk rättighet att få en rättvis prövning.

Det här är inget nytt egentligen. Jag kommer ihåg en regeringsrapport från 2006 som visade att domstolar dömer minoriteter hårdare än etniska svenskar för samma brott. Vad ledde rapporten till? Blev det nya reformer? Blev det utbildning om diskriminering och rasism för domare och nämndemän? Som det ser ut i dag verkar inte mycket ha förbättras sedan rapporten.

Nästan tio år har gått sedan dess och nu läser vi om de rasistiska nämndemännen som kan försöka genomföra SD-politik (stoppa invandrare) i domstolarna. Jimmie Åkesson och SD-ledarna tycker kanske att det är bra, varje stoppat uppehållstillstånd är väl ett steg i den riktning han vill. Frågan är vilket förtroende vi som tillhör en annan etnicitet ska ha för det svenska rättssystemet?

Sök på Politism.se