Stäng
blog-header
augusti 26, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Aktivister protesterar mot burkiniförbudet utanför Frankrikes ambassad i London. Foto: Frank Augstein/AP/TT

Vem är lagen till för att behaga?

Denna vecka har det varit många intensiva diskussioner om burkiniförbudet på flera franska stränder, och det blev en världsnyhet när en muslimsk kvinna tvingades klä av sig framför polismän.

Bilderna spreds och de har väckt mycket ilska från både muslimer och ickemuslimer. Många har varit arga på är att staten lägger sig i hur en kvinna bör klä sig på franska stränder och hur det kan fungera så i ett demokratiskt land.

Några franska borgmästare, speciellt på den franska rivieran, har sagt att förbudet skyddar allmän ordning och regler om sekularism.

Premiärminister Manuel Valls har i ett uttalande sagt att burkinin representerar förslavandet av kvinnor. Samtidigt är det många muslimer i Frankrike som känner att de orättvist blivit en måltavla och att deras rättigheter inskränks.

Det ironiska med burkinin var att skaparen av burkinin gjorde den just för att fler muslimska kvinnor skulle kunna vara en del av strandlivet och alla aktiviteter som man kan göra på stranden. Med andra ord var det ett sätt för troende muslimska kvinnor att bli friare och mer delaktiga.

Många muslimer är nu rädda för ökad stigmatisering och med det nya förbudet kan det innebära ännu mer utanförskap för muslimska kvinnor. Så frågan är vem lagen är till för att behaga?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se