Stäng
blog-header
september 8, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Johan Nilsson/TT

Varför skyller regeringen poliskrisen på flyktingar?

Under hela det senaste året har vi fått läsa om den press polisen får utstå med flyktingmottagandet och hur det fått konsekvenser för resten av polisens arbete. Det har helt enkelt inte funnits tid eller bemanning för att lösa brott då de varit för upptagna med att kontrollera flyktingars pass och agera på det förhöjda terrorhotet. Så har det låtit.

Men sanningen är att mindre än en procent av polisens resurser gick till just detta. Resten, verkar man inte ha lika bra koll på. Under 2015 uppklarades endast 14 procent av alla anmälda brott. Enligt DN:s granskning ligger problemen med polisens stora omorganisation bakom det låga antalet ouppklarade brott.

Och det må vara så. Men det förklarar fortfarande inte varför en minister går ut i medierna och skyller en myndighets underprestationer på en av de mest utsatta grupperna i världen just nu, nämligen flyktingarna.

Medvetet eller omedvetet har inrikesminister Anders Ygeman (S) bidragit till hetsretoriken mot flyktingar och målat upp en bild av att Sverige kollapsar när flyktingarna gör att polisen inte hinner ställa upp för “vanligt folk”. Det bidrar till människor ser flyktingar som ett problem i stället för som människor i nöd.

När det finns, svart på vitt, siffror som visar att flyktingar knappast bär ansvar för att polisen inte kan klarar sitt jobb – varför väljer regeringen då att säga det? Av allt man kan skylla på – varför just flyktingar?

Sätt er och diskutera i smågrupper.

Sök på Politism.se