Stäng
blog-header
februari 28, 2014
Mohammed Ryback, bloggare
Baltimore eller Vårberg? Foto: Bertil Ericson / TT

Vågar du skriva positivt om förorten?

Förra veckan påstods det i flera medier att en massa 8-åringar langar knark i Vårberg centrum i Stockholm, i utbyte mot godis. Närpolischefen beskrev målande en scen hur det går till när man åker till Vårberg för att köpa droger och man skulle kunna tro att det var inspirerat från teveserien ”The Wire”.

Under Husbyupploppen blev förortsorganisationen Megafonen mer eller mindre anklagad för att ha varit medskyldiga till att sätta igång bränderna. En journalist från DN beskrev den här förortsorganisationen, som sysslar läxhjälp och utbildningsseminarier, som en maffiaverksamhet.

För några år sen påstod Göteborgsposten på sin löpsedel att det var kravaller i Angered. Det hela började med ett elavbrott och man beskrev hur ungdomar intog alla gator och torg och började bråka med polis.

Medierna är tydliga med vilken vinkel de vill fokusera på när de rapporterar om förorten. Men det är inte bara de som gör så. Även i filmer som till exempel ”Snabba Cash”-trilogin kan man se en extremt negativ bild av förorten.

Ändå ser vi än i dag journalister som har mage att säga att journalistkåren är ”rädd” för att förmedla en negativ bild av förorten. Som menar att man måste ”våga” berätta som det är och beskriva den riktiga verkligheten som finns. Det kanske ska ses som en fördel för människorna som bor här? Alternativet är att journalister börjar strunta i att rapportera om vad som pågår. Som om det enda valet står mellan en negativ mediebevakning och ingenting alls.

Men detta påstående är varken provocerade eller nytt, det är att sparka in en gammal öppen dörr.

I dessa områden finns det många sociala problem – men ingen tjänar på att dessa problem överdrivs eller ljugs om. Inte heller tjänar invånarna på att utmålas som offer eller förövare.

För det fanns ingen 8-åring som langade knark i Vårberg. Närpolischefen tvingades ta tillbaka sitt uttalande och medierna som okritiskt skrivit om borde skämmas.

Och Megafonen startade inte bränderna. De bedriver ingen maffiaverksamhet. DN gav läsarna en felaktig bild.

”Kravallerna” i Angered var ingenting annat än en krossad fönsterruta. Göteborgs-posten fick sen be om ursäkt för att de lurat sina läsare.

Vill du våga vara provocerade? Vill du visa mod? Ge då för en gångs skull en positiv bild av förorten.

Sök på Politism.se