Stäng
blog-header
oktober 9, 2014
Mohammed Ryback, bloggare
Sveriges nye justitieminister Morgan Johansson är också ansvarig för migrationsfrågorna. Kommer han medverka till ett regleringsbrev som inte prioriterar att jaga papperslösa? Foto: anerik Henriksson / TT

Vad vill nya regeringen göra åt Reva?

På måndag inleds en EU-samordnad polisoperation med syfte att bland annat kartlägga papperslösa flyktingar.

Patrik Engström, kommissarie och biträdande enhetschef på centrala gränskontrollenheten , vill inte säga om Sverige deltar i operationen. Anledningen till tystnaden sägs vara att det kan påverka polisens jobb operativt om det blir offentligt. Men departementssekreteraren vid justitiedepartementets polisenhet har uppgett för Metro att Sverige deltar.

Samtidigt ska man komma ihåg att operation Reva inte har avslutats, det har bara tappat nyhetsvärde. Den här EU-polisoperationen har beskrivits som ett ”Reva på steroider”.

I en tid då världen känns instabil, och många undrar om vi närmar oss ett tredje världskrig, behövs en human och öppen flyktingpolitik. Allt annat är att spotta på människor som flyr från krig, förtryck, fattigdom, som söker skydd, trygghet och en säker miljö. I stället för en öppen hand möter de ett nytt ”super-Reva”. Med sådana odds kan man lika gärna dö ute i Medelhavet.

Så, vad händer med Reva i Sverige nu när den nya regeringen är på plats? I sin regeringsförklaring sa Stefan Löfven (S) att Sverige ska verka inom EU för att skapa fler lagliga vägar för att söka asyl inom unionen. Vad innebär det för de ”inre utlänningskontrollerna”? Vad är beskedet om Reva? Kommer S och MP se över polisens regleringsbrev? För det är i regleringsbrevet från politikerna som det bestäms vad som ska prioriteras.

Det värsta är inte att Reva fortsätter och att vi har slutat diskutera det – utan att den nya ”super-Reva-operationen” inte är tvingande från EU. Det är frivilligt att delta i polisoperationen.

Sverige väljer att vara med.

Sök på Politism.se