Stäng
blog-header
maj 31, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Flyktingar på väg från lägret i grekiska Idomeni i förra veckan. Foto: Darko Bandic/AP/TT

Vad som helst för att slippa hjälpa

På en vecka har ungefär 700 flyktingar dött utanför Italiens kust. Efter EU:s överenskommelse med Turkiet har flyktingflödet till Grekland drastiskt sjunkit – och det har gjort att rutterna mellan Libyen och Italien har blivit populära igen.

På en vecka har tre flyktingbåtar från Libyen kapsejsat och ungefär 700 personer har drunknat. Hittills i år har runt 2 000 flyktingar dött när de har försökt ta sig till Europa via Medelhavet. Förra året dog 3 700 flyktingar, en siffra som skulle kunna överträffas i år.

Men rädslan i Europa handlar inte om att fler kommer dö på Medelhavet. Nej, rädslan här handlar om att flyktingar hittar nya rutter till Europa. Engelska medier skriver om ”flyktingsbåtshotet” som kan vara på väg mot Storbritannien. I Sverige sägs det att vi behöver ”flyktingpaus” och vi betalar tillsammans med EU stora summor för att kväva flödet av flyktingar.

Storbritannien ska nu skicka örlogsfartyg till Libyens kust för att avlyssna smugglarfartyg. Hur effektiva krigsfartyg är mot flyktingbåtar vet jag inte – men det låter inte lovande. Det är som att vi är beredda att testa vad som helst för att hindra dem. Men att vi aldrig är beredda att testa lagliga vägar till Europa. Som om inget kunde vara värre än att människor i nöd kommer till världens rikaste länder.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se