Stäng
blog-header
april 18, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: OLA TORKELSSON / TT

Vad händer med yttrandefriheten när hoten sätter agendan?

I en enkät som SVT:s Kulturnyheterna har gjort berättar fem av Sveriges största medier att hoten mot journalister ökar och att fler polisanmälningar görs. Det märks framför allt på sociala medier att trakasserier och hot är orkestrerat – för att försöka tysta granskningar av främlingsfientlighet och rasism.

Det är numera inte ovanligt att svenska journalister hotas när de granskar till exempel olika högerextrema nätsajter. Enskilda reportrar har mordhotats och fått sina adresser uthängda på nätet. Familjer till journalister hotas också. En undersökning från branschorganisationen Utgivarna visar att hoten mot journalister ökar. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bekräftar samma bild i sin rapport ”Mediebranschen”.

Att bli uthängd på högerextrema sidor eller trakasseras och hotas av troll och rasister är dock inget nytt. Det här är klassiska metoder som organiserade rasister använda. Jag kan inte räkna hur många bekanta och vänner som har fått utstå uthängningar på högerextrema sajter för att de har en åsikt eller står upp mot rasism. Det är till och med något man förväntar sig om man är en offentlig antirasist. Så normaliserade är hoten.

Hur många gånger har man inte visat solidaritet med offentliga personer som får hot och hat riktat mot sig? Hur många #backaxxx-kampanjer behöver vi för att inse att hotet är på allvar?

Att dessa hot från högerextrema kretsar – som har hållit på i många år – inte tas på större allvar tror jag bottnar i att man inte ser rasismen som något strukturerat eller organiserat. Man ser det bara som bittra enskilda individer, några idioter som inte vet bättre eller en enstaka galning. Det räknas inte riktigt.

Konsekvensen blir till slut att offentliga personer och journalister inte vågar eller orkar skriva om antirasism eller granska rasistgrupper och partier. Vad säger det om vårt demokratiska samhälle där vi värnar så mycket om yttrandefriheten?

Sök på Politism.se