Stäng
blog-header
november 2, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Flyktingar simmar från båten in mot grekiska Lesbos stränder. Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Vad är du beredd att offra för att rädda liv?

När jag pluggade statsvetenskap och global utveckling var det första vi lärde oss att 20 procent av världens befolkning konsumerar 80 procent av världens resurser.

De 20 procenten är vi i västvärlden. Och för att jämna ut orättvisan måste 20 procent av världens befolkning skära ner på sin konsumtion, sina maktpositioner och sina privilegier. Då kan resterande 80 procent av världen få en chans att ta sig upp.

När jag satt i föreläsningssalen föreställde jag mig det som ett stort fort där vi – 20 procent – bor med våra rikedomar och allt vi äger. Utanför fortet står folk och skriker, ber och vädjar om hjälp.

Nu, många år senare, ser det exakt ut som jag hade föreställt mig. Stora grupper från flera olika delar av världen står utanför och knackar på och vädjar om hjälp och vi gömmer oss, bygger murar runt fort Europa, för att vi är rädda att förlora våra ägodelar och vår välfärd.

Men är det vi har värt tiotusentals liv? Det är den frågan jag har ställt mig senaste veckan när jag läst ledarskribenter som skriver om flyktingkrisen och kostnaderna. Samtidigt köper vi lägenheter för miljoner, och företag och banker gör många miljarder i vinster på bara några månader. Rädslan att vi kanske kan behöva offra något, förlora vår makt eller status i samhället verkar väga mer än rädslan för att 70 eller 700 flyktingbarn ska dö på väg till Europa.

Vad är välfärd och välstånd värt när världen brinner och människor står utanför och ber oss släppa in dem? Måste vi inte vara beredda att ge upp något av allt det vi äger och har för att rädda liv?

Är det inte bättre att människor överlever, även om vi skulle behöva offra en hel del?

Sök på Politism.se