Stäng
blog-header
april 28, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Utan förståelse och förändring finns inget slut på upploppen

I USA har upplopp brutit ut i staden Baltimore efter att en svart man, Freddie Gray, dött under mystiska omständigheter efter att ha arresterats av polisen.

Jag är inte förvånad över att upploppen bröt ut. Polisvåldet mot svarta amerikaner har pågått länge och den dialog som funnits har varit infekterad. Det har bara varit en fråga om tid innan folk flippade ut.

Men det som slår mig är att medierna i USA – precis som svenska medier – ger en väldigt skev bild av upploppen.

Till exempel CNN:s artikel om upploppen, som bara fokuserar på tjänstemän, poliser och hur de reagerar på upploppen. Det ger ingen förklaring till varför man väljer att ta till stenen, varifrån frustrationen och ilskan mot polisen kommer, trots att den amerikanska polisen gång på gång kommer undan med mord.

Mediernas perspektiv visar bara makthavarnas perspektiv.

Deras fokus handlar om hur hemskt det är att amerikanska medborgare förstör och jag känner igen rapporteringen från när det varit upplopp i Sverige under åren sen.

Jag kommer ihåg att jag också då kritiserade medierna som bara skrev det polisen sa till dem, eller fokuserade ensidigt på räddningstjänsten och deras psykiska hälsa under upploppen, medan reportagen om hur den psykiska hälsan och ohälsan i orten är frånvarande.

Precis som i USA så var rapporteringen här från makthavarnas perspektiv. Och lika självklart som att man inte ska uppmuntra till våld är det faktiskt så att när det ändå blir upplopp räcker det ibland att bara lyssna på de som skriker ut sin frustration. De kräver att något måste ändras och de har oftast helt rätt.

I stället för att döma – försök förstå. Annars kommer upploppen antagligen tillbaka.

Sök på Politism.se