Stäng
blog-header
juni 18, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Upp till bevis, Löfven

På Socialdemokraternas dag under Järvaveckan passade Stefan Löfven (S) på att tala om bostadspolitik.

För oss som varit aktiva i kampanjen ”Alby är inte till salu” är kombinationen socialdemokrater och bostadspolitik faktiskt inte helt smärtfri. Vad som föreslogs redan då (och som har föreslagits både innan och efter) var att eftersom staten finansierade miljonprogramsbygget borde det också vara staten som finansierar renoveringarna som behövs.

Det känns som att vi har ropat på detta inför döva öron. Alternativet att sälja ut bostäder ur allmännyttan till privata värdar har ansetts vara bättre och enklare än att kräva resurser för att rusta upp miljonprogrammen. Och inte bara det. I fallet med Albyberget så ansågs det vara en närmast ideologisk fråga att sälja ut allmännyttan.

Visst är jag den första som firar om staten går in och finansierar renovering av miljonprogrammen. Om Socialdemokraterna menar allvar. Våra områden ska inte lyxrenoveras på ett sätt som gör att mindre kapitalstarka delar av befolkningen tvingas längre ut ur staden.

Men när socialdemokrater runt om i hela Sverige varit med och sålt ut allmännyttan, trots folkets protester, lovar trygga renoveringar som inte leder till vräkningar, så kallade renovräkningar, så blir jag misstänksam. Att höra det i ett tal för att försöka nå orten-väljare inför ett val, imponerar inte på mig.

Jag tror på det först när jag ser det. Nu är det upp till bevis.

Sök på Politism.se