Stäng
blog-header
augusti 14, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Janelle Monae. Foto: Shotwell/Invision/AP/TT

”Tystnad är vår fiende – Ljudet är vårt vapen”

I torsdags var artisten Janelle Monáe och skivbolaget Wondahland med om att leda en Black Lives Matter-protest utanför en polisstation vid Times Square i New York. Dagen innan var Janelle Monáe i Philadelphia och demonstrerade.

Videoklipp i sociala medier visar Janelle Monáe tillsammans med musikern och skivbolagskollegan Jidenna som skriker ”Säg hans namn: Michael Brown”.

Ett år har gått sedan Michael Brown sköts ihjäl av polisen och Ferguson-protesterna startade. Black Lives Matter–rörelsen är starkare än någonsin. Fler och fler svarta artister väljer att stödja rörelsen, bland annat stora artister som Jay-Z och Beyoncé.

I samband med demonstrationen släppte Janelle Monáe tillsammans med andra artister från Wondahland en ny mix av bonuslåten ”Hell you talmbaout”. Det är en väldigt stark låt. I låten skriker de ut alla namn på de svarta män och kvinnor som har dödats av polisen. Trayvon Martin, Eric Garner och Sandra Bland, bland andra.

På sitt instagramkonto skriver Janelle Monáe om protestlåten: ”Silence is our enemy. Sound is our weapon. They say a question lives forever until it gets the answer it deserves. Won’t you say their names?”

Hon skriver också att hon försökte fånga och kanalisera den smärta och orättvisa som många svarta känner.

Lyssna in den. Säg vad ni tycker.

Sök på Politism.se