Stäng
blog-header
april 27, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Carina Johansen/ NTB/TT

Tvinga inte bort kvinnor med hijab från svensk arbetsmarknad

På måndag är det 1 maj. Arbetarnas dag. Den dag då människor över hela världen demonstrerar för arbetarrörelsens rättigheter. För bättre arbetsförhållanden och stärkta rättigheter.

I år kommer en ny grupp arbetare att demonstrera i Sverige, som också kräver rätten till arbete. En grupp som på grund av ett beslut fattat i EU-domstolen den 14 mars i år riskerar att helt stängas ute från arbetsmarknaden.

Det handlar om svenska kvinnor som bär hijab. Ironiskt nog just den gruppen som ofta används av rasister som vill förklara att de ”inte får jobba”. Men medan de pratar om att det är på grund av deras män handlar det här om att de inte får jobba på grund av en diskriminerande arbetsmarknad med ett domstolsbeslut som backup.

Den allmänna retoriken är att alla människor ska ha rätt till arbete, och under de senaste decennierna även kvinnor. Men det verkar inte gälla de kvinnor som bär ett visst klädesplagg. Ett plagg som visserligen inte minskar deras arbetsförmåga, men som inte anses önskvärt. Och det räcker för att utesluta dessa kvinnor från arbetsmarknaden.

Är detta den feminismen vi arbetat för? Den jämställdhet vi kämpat för?

Häromdagen kunde vi läsa i tidningen om Aye Alhassani som nekats jobb på grund av sin hijab och ett företag som bekvämt lutar sig mot EU-beslutet. Frågan är om vi kan kalla oss ett jämställt land när inte alla kvinnor får tillträde till arbetsmarknaden?

Som en reaktion på allt detta har ett nätverk av unga hijabis i Stockholm och Göteborg arrangerat 1 maj-demonstrationer under parollen ”Rätten till våra kroppar”.

Det är kvinnor som är kompetenta, intelligenta och villiga att arbeta för att göra Sverige bättre. Och det finns ingen anledning att de inte ska ha samma rätt till arbete som alla andra. Det är ju trots allt 2017.

Demonstrationen i Göteborg.

Demonstrationen i Stockholm.

Sök på Politism.se