Stäng
blog-header
juni 1, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Kabul, den 31 maj. Hit tvångsdeporterar Sverige ungdomar. Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Tvångsdeporteringar – när inrikespolitiska poänger står över liv och död

Sverige har blivit väldigt inhumant när det kommer till unga människor från Afghanistan.

Häromdagen tvångsdeporterades ett tjugotal ungdomar till Kabul. Samma dag som de landade ”välkomnades” de med en bomb som dödade minst 180 människor och skadade 500.

Vi kan inte säga att vi inte sitter på fakta om hur dessa ungdomar mår. Vi har hört om de unga som drabbas av svår psykisk ohälsa och de som begått självmord. Ändå väljer vi att skicka tillbaka dem till ett osäkert liv för att inrikespolitiska poäng står över liv och död.

Visst ser det fint ut när utrikesminister Margot Wallström (S) fördömer bombdådet på twitter samtidigt som hennes regering skickar dit ungdomar i en miljövänlig buss. Visst ser det fint ut när Eiffeltornet i Paris släcks för att hedra offren. Twitterfördömanden och släckta torn i all ära. Men de kommer aldrig någonsin att kunna vägas upp mot öppnare gränser för människor i nöd.

Jag antar att det är enklare handlingar – värdelösa handlingar – som våra svenska och europeiska ledare verkar fokusera på. Medmänskliga val som faktiskt räddar liv är i alla fall ingenting de verkar koncentrera sig på.

Sök på Politism.se