Stäng
blog-header
februari 15, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Marley Diaz.

Två unga tjejer som inspirerar

De senaste dagarna har jag inspirerats av två unga tjejer som ifrågasätter dagens rådande normer i samhället. Den första är Marley Diaz, en ung svart tjej från USA som har startat en kampanj som heter #1000BlackGirlBooks.

Marley Diaz som går i årskurs 6 har tröttnat på att många barnböcker saknar svarta huvudkaraktärer. Problemet är att svarta karaktärer i barnböcker oftast är sidokaraktärer – eller som det var förr i tiden: nidbilder eller karaktärer baserade på rasistiska fördomar.

Så Marley valde att starta sin kampanj som går ut på att samla 1000 böcker med svarta tjejer som huvudkaraktären. Kampanjen har fått mycket uppmärksamhet i USA.

En annan ung tjej som vi alla borde inspireras av är Hanna, sju år gammal, från Sverige.

Hanna skulle ha födelsedagskalas med familj och vänner men bestämde att ställa in sitt kalas. I stället ordnade hon fest på ett flyktingboende. Hanna tog sina egna sparpengar och köpte leksaker till barnen som bodde på flyktingboendet.

Hennes motivering är enkel och självklar: ”Jag vill dela min glädje med dem.”

I en tid där politiker, medier och samhälle avhumaniserar människor som flyr från krig är det värmande att se en ung tjej som tar flyktingar för vad dem är. Människor, precis som du och jag.

Sök på Politism.se