Stäng
blog-header
december 17, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Donald Trump. Foto: Ross D. Franklin/AP/TT

Trumps uttalande liknar hur USA agerat förr

Donald Trumps uttalande om att införa ett totalförbud mot muslimsk invandring till USA väckte många starka reaktioner.

Trumps ord blev en världsnyhet och det tog inte lång tid förrän amerikanska kändisar och politiker tog avstånd från hans galenskaper om muslimer. Många politiker kritiserade också Trump och menade sa det här var ”oamerikanskt” av honom, och betonade att USA har en historia av tolerans.

Och visst går Trumps uttalande emot den bilden många har av USA. Många argumenterar för att USA är invandrarnas land och att invandrarna har byggt upp landet.

Men samtidigt följer Donald Trump egentligen en amerikansk tradition när landet känner sig hotat. Det finns många exempel i USA:s historia:

1882 träder ”The Chinese Exclusion Act” i kraft, vilken förhindrade alla kineser från att invandra till USA. Kineser som redan bodde i USA förbjöds att söka medborgarskap i 20 år. Det var presidenten Chester A. Arthur som skrev under lagen och även om lagen ändrades på 1940-talet blev kinesisk invandring möjlig på allvar först år 1965 när den amerikanska kongressen röstade fram en ny lag om invandring.

Ett annat exempel är under det andra världskriget då USA satte amerikanska japaner i interneringsläger av rädsla för att de skulle attackera USA. Mer än 100 000 amerikaner med japanskt ursprung sattes i interneringsläger.

Och Trump har motiverat sin uttalande just genom att jämföra med vad USA gjorde mot amerikanska japaner under kriget.

Så den som säger att Trumps uttalande saknar motstycke i amerikansk historia – eller påstår att Trump agerar ”oamerikanskt” har fel. Tyvärr är hans sätt väldigt likt vad som historiskt har varit amerikanskt.

Sök på Politism.se