Stäng
blog-header
november 9, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Warren Buffet och Bill Gates. Foto: Alexander F. Yuan/AP/TT

Tre män har lika stor förmögenhet som 160 miljoner amerikaner tillsammans

De tre rikaste människorna i USABill Gates, Jeff Bezos och Warren Buffett – har tillsammans förmögenheter lika stora som halva USA:s befolkning, 160 miljoner människor.

De har en sammanlagd förmögenhet på 248,5 miljarder dollar.

Institute for Policy Studies menar i en ny rapport att den växande klyftan mellan rika och fattiga har skapat en ”moralisk kris”. De visar att ”miljardärklassen” fortsätter att ”dra ifrån resten av oss med den snabbaste hastigheten som någonsin dokumenterats”.

Det är mer än 100 år sedan man bevittnade så extrema nivåer av makt och rikedom koncentrerat till så få människor.

Josh Hoxie, en av medförfattare till rapporten, säger till The Guardian:

”Så mycket pengar som koncentreras i så få händer medan så många människor kämpar är inte bara dålig ekonomi, det är en moralisk kris.”

Men allt är inte negativt. För över 100 år sedan när man dokumenterade liknande extrema nivåer av rikedoms- och maktkoncentration såg man en stor ökning av rörelser mot ojämlikheten, som uppmärksammade och kritiserade klyftan mellan fattiga och rika.

Rapporten menar att vi kan se ett uppsving för liknande rörelser även i dag.

Och det här är faktiskt en möjlighet att ena vänstern i en gemensam kamp över hela världen. För det är inte bara i USA som skillnaderna ökar. Vi ser det i Sverige, i Europa och resten av världen.

Den senaste veckans avslöjanden om paradisläckan påminner om att vi i inte heller i Sverige är skonade från riktigt giriga kapitalister och maktkoncentration. Även här finns ett behov av en enad vänster mot ojämlikheten.

Sök på Politism.se