Stäng
blog-header
november 30, 2013
Rawa Ali, bloggare
Foto: Masse, Chepe och Salla. Tre legender från Norra B.

Tre Legender från Norra B

Jag var 12 år gammal och bodde i Borås när en klasskompis en dag kom till skolan med en cd-skiva som han flashade med på rasten. Jag minns tydligt vad han sa: ”fuck 2pac och amerikansk rap, det här är hiphop du ska lyssna på len”. Ett stort 2pac-fan som jag då var, och delvis är än idag, blev jag skitirriterad över det han just sagt. Och med ett frågetecken över huvudet gällande vad ”len” var för något. Jag frågade vem rapparen var och han svarade: ”idiot, det är en grupp från Stockholm, de heter Latin Kings och de är svartskallar, som vi.”

Just den stunden odlades ett litet frö inom mig som kom att frodas och forma mig och min identitet till att bli den stoltaste svartskallen i Borås. Skivan I skuggan av betongen, speciellt låtarna Borta i tankar och Shuno lade grunden för hela min rapstil. Min stora dröm blev att en dag få jobba med dessa stjärnor.

15 år senare  var man signad till skivbolaget Redline. Äntligen. Det är nog det bästa som hänt i hela min musikkarriär, utan tvekan. Nu var det på riktigt. Det handlade om mer än att bara hämta beats och komma och spela in på dem. Nu var man en del av familjen som dessa tre bröder hade grundat, nu hade man chansen att få ge tillbaka åtminstone en procent för allt de gjort för den svenska hiphop-kulturen.

Rättare sagt den svenska musikkulturen.

De slutade aldrig tro när de flesta andra i branschen hade gav upp hoppet. De slutade aldrig leta och ge nya talanger från orten en chans, även när det i stort sett inte fanns en enda krona att tjäna på det. De slutade aldrig leverera produktioner som gång på gång lyfte den svenska hiphop-scenen, släpp för släpp.

Idag hör man många säga stolt: svensk hiphop, det håller fan riktigt hög kvalitet. Jag instämmer, men jag är också bombsäker på att den aldrig hade gjort det om det inte vore för The Salazar Brothers.

Jag vågar och vill inte ens föreställa mig hur Ayla-släpp som till exempel ProcessenViNya skolans ledare eller Guldburen hade låtit om inte dessa tre bröder hade funnits med i bilden. Sverige är en enad hyllningskör nu, vilket inte är mer än rätt. Rättare sagt så var det på fuckin tiden.

I kväll sänder Svt2 den en timmes långa dokumentärfilmen Bröderna Salazar, som ingen får missa. Vill också passa på att säga tack till Salla, Masse, Chepe och The Latin Kings, från hela Redline-familjen!

Sök på Politism.se