Stäng
blog-header
januari 11, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Alexander Tillheden/We are Sthlm/TT

Tjejernas utsatthet är konstant

I går kom rapporterna om att det har förekommit en stor mängd övergrepp mot tjejer under ungdomsfestivalen We Are Sthlm. Det har dessutom kommit uppgifter om att polisen har försökt dölja övergreppen, eftersom många av förövarna var ensamkommande flyktingbarn.

Nu blir det en diskussion om polisens agerande och en del skribenter har redan skrivit att man måste börja tala mer om förövarnas ursprung oavsett om det gynnar Sverigedemokraterna eller inte.

Men jag som länge har jobbat med ungdomar – och som själv som ungdom har besökt dessa ungdomsfestivaler – vet att det här alltid har varit högriskområden för tjejer. Att de riskerat att utsättas för övergrepp i många år och att det också är stor risk att utsättas för personrån eller misshandel.

Som fritidsledare på ungdomsfestival är det stressigt.

Oftast följer man med sina ungdomar som trygghetsvärd om något händer även om det också finns poliser, vakter och funktionärer överallt. Vi ber våra ungdomar att hålla ihop, att inte stå längst fram i publikhaven där de kan fastna och har svårt att röra på sig och där folk kan utnyttja den situationen, vare sig det handlar om övergrepp eller rånförsök.

Så var det också när jag själv besökte Vattenfestivalen som ung. Så var det när jag besökte Ung 08. Det man förstår när man läser om We Are Sthlm är hur lite som har ändrats.

Så vad är det som gör detta extra aktuellt just nu? Är det för att retoriken om förövarnas bakgrund ligger rätt i tiden? Tjejers utsatthet på ungdomsfestivaler och ungdomsevenemang har tyvärr aldrig varit en stor nyhet. Blir det mer eller mindre viktigt om förövarna är ensamkommande flyktingbarn? Borde det inte alltid angå alla?

Sök på Politism.se