Stäng
blog-header
maj 8, 2014
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Tigger vi om det?

Min vän var på väg hem efter en lång dag på jobbet. Min vän bor på Södermalm i Stockholm, hen har bott där i ett par år. I vår umgängeskrets är hen den enda som bor innanför tullarna. Vi brukar skämtsamt reta henom för det.

Strax utanför sin port stötte hen på en berusad man som bad om att få komma in i trappen. Mannen sa att han ”var diabetiker och behövde socker”. Min vän märkte också att medan han försökte övertala sig in så höll han en stor sten i ena handen. Hen frågade vem mannens vän var som han skulle besöka.

Mannen bytte då attityd och började tjafsa och frågade om min vän muckade gräl. Min vän var trött och orkade inte ta diskussionen.

Då hoppade den dåliga attityden över till rasism. Han började skrika ”jävla afrikan, stick hem” medan stenen fortfarande var i hans hand. Mannen avslutade allt med att skrika sieg heil och gick därifrån. Min vän ringde mig direkt efteråt och berättade vad som just hade skett. Hen lät varken rädd eller upprörd utan trött. Som att hen pratade om att kaffefiltren är slut, inte att hen just översköljts av rasistiska glåpord.

Bara trött, helt enkelt.

Min reaktion var inte heller att bli rädd eller upprörd. Utan egentligen samma. Jag var trött. Och det första jag sa till henom efteråt var skämtsamt ”Så går det när du bor på Söder. Du hade aldrig hört ‘jävla afrikan, stick hem’ om du bodde kvar i Tensta.”

Och det var under den här diskussionen som vi båda insåg hur normaliserad rasismen är. Även för oss som blir utsatta, vi reagerar inte ens.

För hur sjukt är det inte att min första reaktion var att hen fick skylla sig själv för att hen inte tillhör Södermalm. Att hen inte borde vara där. Att utgå ifrån att icke-vita på vita platser får förvänta sig dessa reaktioner.

Det har blivit så normaliserat att vi skyller på oss själva – offren – i stället för att fokusera på förövaren. Vi ”tigger om” att bli utsatta om vi väljer att flytta in till stan.

Hur sjukt är inte det?

Sök på Politism.se