Stäng
blog-header
oktober 27, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
SD kommer inte åt Mohammed Ali. Foto: Jens Nordström

Sverigedemokraterna kan inte komma åt hiphopen

Nu är inte jag den som först av alla blir förvånad när Sverigedemokraterna slänger ur sig något ogenomtänkt. Man skulle i stället kunna säga att jag räknar med det.

Därför är det med en minimal ögonbrynshöjning som jag läser om att Örebros sverigedemokrater inför SD:s årliga kommun- och landstingskonferens skrivit
en motion om att förbjuda skattemedel till hiphop.

De menar att inga skattemedel bör gå till musik som uppmuntrar våld och drogromantik. Kanske vill SD ha patent på uppmuntran till våld? Vad vet jag.

I egenskap av både debattör och rappare har jag de senaste dagarna fått svara många gånger på frågan om vad jag tycker om detta förslag.  Så här kommer då min åsikt:

Jag kan inte bry mig mindre.

Att SD inte gillar hiphop är inte direkt förvånande då vi gör den musik som mest uttalat visar på aktivt motstånd mot dem och deras politik.

Att de vill strypa skattemedel visar att de inte har någon aning om vad de ens pratar om då det är en väldigt liten del av svensk hiphop som får någon finansiering av skattemedel. I förhållande till svensk hiphops storlek så vågar jag nog säga att vi nog bland de största genrerna hör till dem som är minst finansierade via bidrag och stöd.
I kulturvärldens eviga jakt på representation har det gjorts (väldigt lama) försök för att få in hiphopmusiker i “systemet” med bidrag och stöd som många andra musiker har tillgång till. Men hittills har det inte lyckats i någon större skala.

Sverigedemokraterna försöker alltså bara vinna poäng på att “sparka ut” en genre som redan är ute. Som redan är autonom. Och skulle deras förslag bli verklighet hade det i praktiken inte förändrat någonting.

För ingen äger oss. Allra minst sverigedemokrater.

Sök på Politism.se