Stäng
blog-header
januari 26, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Segregationen är så allvarlig att den kan vara en bidragande orsak till kravaller, enligt den kritik som riktas mot Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige måste göra mer konkret för mänskliga rättigheter

I dag ska Sverige höras av FN:s råd för mänskliga rättigheter för andra gången.

Sverige verkar ha förberett sig väl för gransningen, med en rapport från regeringen där man bland annat skriver att man värnar mänskliga rättigheter och att åklagarväsendet prioriterar hatbrott.

Länspolismästaren i Jönköpings län, Håkan Sandahl, har fört fram kritik och föreslagit att en nationell hatbrottssamordnare tillsätts med särskilda arbetsgrupper i länet och att polisen ska prioritera hatbrott.

Sverige borde ta till sig kritiken, men samtidigt som jag försöker vara hoppfull är jag realistisk och vet att Sverige inte har förändrats sedan vi sist fick kritik från FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Sveriges regering erkänner att man har mycket kvar att göra men samtidigt ser vi inga större åtaganden. Det finns inga riktigt konkreta åtgärder för hur man ska motarbeta etnisk och socioekonomisk segregation, förutom det gamla vanliga ”full sysselsättning” och ”mer jobb till ungdomar”. Det är ganska stora ord som inte går att bryta ner för att ge insyn i hur man punkt för punkt arbetar mot diskriminering och rasism.

I listan med FN-kritik kan man också läsa att sexuellt våld mot kvinnor mellan 1995 och 2008 ökade med 50 procent och att kvinnor i våldsamma förhållanden måste få bättre skydd.

Hur ska Sverige då förklara att det ökade stödet till kvinnojourerna inte blev av?

Listan med FN-kritik mot svenska förhållanden fortsätter:

• Den etniska och socioekonomiska segregeringen finns i flera storstadsområden. Främst drabbas afrosvenskar och muslimer. Det ökar risk för kravaller, som i maj 2013 i Husby.
• Ensamkommande flyktingbarn skyddas inte tillräckligt. Sverige måste öka skyddet och kontrollen av personer som tar hand om barnen.
• En ökning med 50 procent av sexuellt våld mot kvinnor mellan 1995 och 2008 oroar, särskilt att det sker mot kvinnor med funktionsnedsättning. Kvinnor i våldsamma förhållanden måste skyddas bättre.
• Rapporter om polisvåld och övervåld från polisers sida är oroväckande. Problemet måste utredas bättre.
• Minderåriga som hålls i arrest och häkte under långa tider är djupt oroande. Det får ”bara ske i undantagsfall”. Sverige måste se över lagen.
• En 100-procentig ökning av arbetslösa med funktionsnedsättning sedan 2008 är ”alarmerande”. FN är också ”djupt oroade” över allt fler självmord bland människor med funktionsnedsättning.
• Det finns allvarliga brister i samernas rättigheter, bland annat när det gäller landrätt och språk.
• Allvarlig diskriminering sker fortfarande mot romerna, främst på arbets- och bostadsmarknaden.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se