Stäng
blog-header
mars 29, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Syskonen Heba och Shaher Flaha, på flykt från kriget i Syrien (2016). Foto: Tomas Härenstam/TT

Svenskt bistånd går till att stoppa syrier på flykt

När det stod klart att EU, och då även Sverige, skulle ge biståndspengar till Turkiet för att hantera de syriska flyktingarna var det många som reagerade. Ska man verkligen ge finansiellt stöd till ett land som gång på gång bryter mot de mänskliga rättigheterna?

Men faktum kvarstod ändå, Turkiet hade vid det laget tagit emot en massa flyktingar och behövde ekonomiskt stöd för att landet skulle kunna hantera det på ett bra sätt. Så sa man då i alla fall.

Vi cyniker och realister sa redan då att pengarna skulle gå till att stoppa de syriska flyktingarna från att kunna ta sig till Europa. Att man skulle låta Turkiet helt och hållet ta rollen som the bad guy medan vi i EU fortfarande kunde profilera oss som en flyktingvänlig plats som tog sitt ansvar. Nu har tidningen OmVärlden bekräftat våra misstankar.

Biståndet som EU gett till Turkiet – som skulle gå till att hjälpa syriska flyktingar – har syrierna märkt av. Men inte på det sätt man kanske hade hoppats. I stället har de märkt det i form av en stor mur med högteknologisk övervakning längs den turkiska gränsen, som stoppar dem från att ta sig in.

Så visst hjälpte vårt bistånd. Det var i och för sig tänkt att hjälpa flyktingar ifrån krig. I stället hjälpte det oss i EU att upprätthålla våra egna gränser, rena och flyktingfria. Utöver det hjälpte det vårt samvete. Vi var ”goda” och hjälpande, sedan kunde vi inte räkna ut exakt vart pengarna skulle hamna. Våra händer är lika rena som våra gränser. Win win.

Förlorare är bara de syriska flyktingarna.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se