Stäng
blog-header
mars 2, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Tim Pool på besök i Malmö. Foto: Ola Torkelsson/TT

Svenska medier njuter när amerikansk journalist gör safariresa i förorten

Den amerikanske frilansjournalisten Tim Pool har synts mycket i svenska medier den senaste veckan.

Han började i Malmö och skulle undersöka om Rosengård var en krigszon, vilket han senare kunde konstatera att det inte var. Och alla stora medier i Sverige berättade om hans safariresas resultat.

Å ena sidan är det konstigt att svenska medier behöver en amerikansk frilansjournalist för att konstatera att Rosengård inte är en krigszon? Man undrar om vi verkligen behöver en amerikansk journalist som ska berätta för oss hur det ligger till i Rinkeby, Rosengård eller resten av Sverige?

Å andra sidan är det kanske inte så konstigt med tanke på att förorten tycks vara lika främmande för svenska journalister. Och i Sverige är en amerikansk verklighetsbeskrivning alltid viktigare än när människor i svenska förorter ger sin  verklighetsbeskrivning.

Kanske ingår inte de svenska förorterna i svenska journalisters vanliga upptagningsområde? De föredrar att på ett bekvämt avstånd läsa om vad som händer via en ”objektiv” polisrapport – om de inte har lyxen att låta amerikanska journalister komma hit och göra jobbet.

Sök på Politism.se