Stäng
blog-header
maj 3, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Protester mot avvisningar utanför Migrationsverkets förvar för flyktingar i Åstorp. Foto: Emil Langvad/TT

Svensk integration får toppbetyg – men tillfälliga uppehållstillstånd försvårar

Smakar det så kostar det, sägs det. Detta gäller även integrationen.

Egentligen gillar jag inte att prata om ekonomi när det kommer till flyktingar. Solidariteten ska inte ha en prislapp. Men även jag fattar att ett land måste gå runt.

Nu har det kommit svart på vitt i en ny rapport till Europaparlamentet. Vi i Sverige har betalat mycket, närmare bestämt 1,35 procent av vår BNP under 2015. Det är en större andel än vad till exempel Tyskland och Österrike lagt.

Nu kan vi ändå gotta oss i att det var helt rätt beslut. För i Sverige har vi fått se fler människor komma in i jobb snabbare än i de andra länderna. Alltså har flyktingarna gått från att vara en stor men kortvarig kostnad till att bli livslångt bidragande till landets välstånd.

Men. Det finns ett rejält ”men”.

Det framgår också i rapporten att det viktigaste hindret för att den här solskenshistorien ska hålla i sig och blomma ut helt är de tillfälliga uppehållstillstånden. Ett större integrationshinder finns inte (inte ens Sverigedemokraterna).

Så. Tänk vilken lyxnivå av integration vi hade varit på om vi inte hade använt så mycket tillfälliga uppehållstillstånd utan i stället fokuserat på permanenta. Om man direkt när man fått uppehållstillstånd kände sig redo att ta nästa steg i livet. Om man fick chansen att bygga en fungerande vardag.

Tänk på det när partierna, både vänstern och högern, pratar om hur viktig integrationen är – samtidigt som de införde tillfälliga uppehållstillstånd som försvårar den kraftigt.

Tänk vad mycket mer vi kunde ha fått för pengarna vi investerade i de här människorna. Om man nu ändå ska sitta och räkna pengar.

Sök på Politism.se