Stäng
blog-header
februari 21, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Bokmässan. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svensk biblioteksförening vänder kappan efter vinden

Det kan vara svårt att hålla löften.

Det är också svårt att inte vända kappan efter vinden. För den tunga kappan blir så lätt när vinden väl får tag i den. Det negativa är att man till slut fryser ännu mer.

Det är det jag tänker på när Svensk biblioteksförening nu meddelar att de som förening drar sig ur bojkotten av årets bokmässa.

Bokmässan i Göteborg, som sedan länge haft stora problem att visa på någon slags mångfald, hade förra året gett högerextrema och rasideologiska Nya Tider en monterplats. Som vilket förlag som helst.

Författaren och journalisten Lisa Bjurwald drog ihop en namnlista på enskilda och föreningar, organisationer, förlag med flera som sa att de kommer bojkotta 2017 års Bokmässa om de inte på ett år lyckas odla fram en ryggrad.

Det finns många anledningar att bojkotta Bokmässan tills de tar ansvar för vad de erbjuder i sina lokaler. Jag fattar att författare, bokförlag, organisationer och föreningar vill vara där. Mingla och ha sig. Men just därför är det viktigt att de som en gång tagit ställning åtminstone står fast vid sitt ord.

För i jämförelse med dem som rycker på axlarna åt att Bokmässan inte tagit åt sig av kritiken utan nästa år återigen ska släppa in högerextremisterna så är vi inte många.

Bokmässan är exkluderande redan som den är.

Men när det nu kommer till kritan så väljer Svensk biblioteksförening att låta kappan vaja efter vinden. Jag antar att det är skönare så, åtminstone en liten stund.

Sök på Politism.se