Stäng
blog-header
september 2, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
"Svarte Petter". Helt vanlig tokrasism lagom till jul. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Svarte Petter påminner om att vi inte gjort upp med rasismen

I slutet av förra veckan kunde man läsa att FN har krävt att Nederländerna ska tänka om gällande julkaraktären ”Svarte Petters” framtid.

Karaktären har väckt diskussioner om rasism då ”Svarte Petter” är en blackfacekaraktär med afroperuk och röda läppar. Svarte Petter är en sidekick till den nederländska tomten och anses tillhöra en omtyckt tradition för holländare. Men det hindrar alltså inte FN från att kritisera karaktären och även gå så långt som att säga att ”Svarte Petter” är en rest från slaveriets tid. En karaktär som kom till under Nederländernas koloniala tid.

Därför har FN krävt att regeringen ska se över julkaraktärens framtid och uppmanar regeringen att försöka fasa ut karaktären från deras jultradition.

Hollands regering har redan uttalat sig med att säga att de inte ser detta som ett politiskt problem utan som en social fråga. Alltså ingenting en regering ska ha en eventuell åsikt om.

Jag tycker personligen att det är bra att FN går ut med kritik och uppmanar till förändringar kring uppenbart rasistiska traditioner. Frågan får en annan legitimitet när en mellanstatlig organisation som FN säger ifrån. För tyvärr vill meningsmotståndare ofta utmåla såna här frågor som ”ickefrågor”, som ett angrepp mot djuprotade kulturella traditioner som inte påverkar dagens samhälle. Men FN står på sig och säger att traditioner inte rättfärdigar stereotyper och rasism.

Att det här ens är en nödvändig diskussion år 2015 visar att vi inte har gjort upp med våra rasistiska anor. När vi behåller traditionerna ser vi också till att problematiken inte diskuteras. Men om vi inte ens kan diskutera rasismen i symboler och traditioner kan vi knappast göra upp med vår historia.

Det farliga med meningsmotståndare i denna fråga är att de försöker måla upp rasismen som något som tillhör det förflutna. Det menar att man har lärt sig från historien och att vi numera vet bättre.

Men Svarte Petter påminner om att verkligheten verkligen inte ser ut så.

Sök på Politism.se