Stäng
blog-header
november 13, 2014
Mohammed Ryback, bloggare
Regissören Nasim Aghili. Foto: Anders Wiklund / TT

Stå upp för Nasim Aghili

Kontroversiell kultur är ingenting nytt för Sverige. Det är till och med något vi uppmuntrar, eftersom man i en frisk demokrati har en kultur som provocerar och ifrågasätter rådande normer i samhället.

När konstnären Lars Vilks utsattes för hot var det massiv uppbackning i medierna och många tidningar valde att publicera hans konst och visa upp den för att yttrandefriheten inte ska kunna hotas i en demokrati.

Därför hoppas jag på samma uppbackning för Nasim Aghili som regisserat och är medförfattare till föreställningen ”Marken Brinner”.

Efter många rasistiska hot och trakasserier har man bestämt sig för att lägga ner föreställningen som skulle haft nypremiär den 19 november på Teater Bråddgatan 34 i Linköping.

Föreställningen handlar om uppror, polisvåld, rasism och diskriminering och utgångspunkten är upploppen i Husby.

När pjäsen spelats har föremål kastats in på scenen, rasistiska påhopp har haglat och själva spelplatsen för pjäsen har klottrats ner med hakkors.

I en frisk demokrati skulle vi aldrig tillåta det här, så därför uppmanar jag medierna och kultursidorna att backa upp Nasim Aghili på samma sätt man backade upp Lars Vilks. Publicera hennes texter, filma hennes pjäs och skriv om den på era nyhetssidor som har flera miljoner besökare.

Skriv debattartiklar, starta kampanjer och gör vad ni kan. Visa att ni är beredda att anstränga er när yttrandefriheten är hotad.

Sök på Politism.se