Stäng
blog-header
juni 12, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Christine Olsson/TT

Spela inte förvånade över problemen i utsatta områden

I dag publicerar DN en granskning av hur polisens senaste insatser har fungerat i särskilt utsatta områden i Sverige. Granskningen visar, som förväntat, att det gått åt helt fel håll.

Antalet utsatta områden har i stället för att minska ökat i antal med åtta nya platser i Sverige. Trots ökad kameraövervakning, polisnärvaro och andra insatser som man valt att försöka lösa de sociala problemen med.

Det är inte så chockerande.

För utsattheten beror i grunden inte på att det är få poliser på platsen. Utsattheten är först och främst social och politisk. Så varför försöker man (återigen) lösa sociala problem med endast polisiära åtgärder? Varför förväntar man sig att det ska ligga på polisen att lösa problem som segregation, trångboddhet och arbetslöshet? Det går inte ihop.

Vi är många som sagt det, högt och länge. Men det känns som att politiker vill upprätthålla status quo, att man nöjer sig med att ha dessa områden i det skick de är. Därför skjuter man in med insatser som syns för ögonblicket men i längden inte förändrar någonting.

För tillfället kanske det ser ut som att man bekämpar kriminaliteten. Men det är en falsk bild. Man flyttar bara problemet någon annanstans och lär de kriminella att bli mer diskreta. Det är som att lägga ett litet plåster på ett blödande köttsår.

Kom inte spela förvånade över att det ser ut som det gör. Problemen hade kunnat lösas.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se