Stäng
blog-header
april 20, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Snart fylls uteserveringarna – samtidigt kommer fler migranter söka ett nytt tryggare liv i Europa. Foto: Maja Suslin/TT

Sommar, sol – och döden på Medelhavet

Många längtar efter vårvädret och sommaren just nu.

Vi längtar efter att slippa vinterjackorna, vi längtar efter uteserveringar, vi längtar efter sol och värme. Vi suckar över att det fortfarande snöar ända in i april. Vi önskar att vintern äntligen ska ta slut.

För att försäkra oss om en sommar med ”andrum” har EU nyligen avsatt pengar för att stärka Libyens kustbevakning och inlett utbildningar för att vi inom EU ska slippa höra om fler ”lycksökare” som försöker ta sig över Medelhavet lagom till vår semester och vårt midsommarfirande.

För det finns ett samband där. Med sol och värme kommer ännu fler människor att ta sig över Medelhavet i hopp om ett nytt liv i Europa. Ännu fler kommer att riskera sina liv för att komma till EU. Och många kommer även i år att dö i när de försöker att ta sig över på livsfarliga sätt sedan vi stängt våra gränser.

Bara den senaste helgen åkte omkring 8 500 migranter på båtar från Libyen över Medelhavet och räddningspersonal arbetade oavbrutet med att rädda migranter som åkte på överfulla och livsfarliga gummibåtar och träbåtar. Trots att räddningsoperationerna gick bra så hittades bland annat en åttaåring och en gravid kvinna död – och tiotals andra dog också drunkningsdöden.

Så lika säkert att solsemestrarna och sommaren närmar sig, lika säkert är det att fler människor kommer att försöka ta sig över till Europa när solen och värmen är tillbaka. Det är bara inte lika mysigt att tänka på som fyllda uteserveringar.

Sök på Politism.se