Stäng
blog-header
maj 7, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Henrik Montgomery/TT

Som mörkhyad muslim uppvuxen i förorten är jag inte längre viktig för partierna

Få har missat diskussionerna om att våra stora partier – Socialdemokraterna och Moderaterna – lånar allt mer av SD:s politik.

Den hårda signalpolitiken, stramare migrationspolitiken och allt snack om hårdare tag mot både kriminella och papperslösa. Det snackas om att väljare från Moderaterna ska börja komma tillbaka från SD efter utspelen. Och det snackas om LO-män som har lämnat sossarna för SD, och att S måste vinna tillbaka dem genom att låta mer som SD.

Dessa väljare – som röstar på ett rasistiskt parti för att de är missnöjda, eller inte känner att de får ett erkännande – är så viktiga för partierna att de är beredd att efterlikna sina motståndare för att få tillbaka dem.

Så vad blir konsekvenserna av att locka sådana väljare med samma lösningar som SD ser?

Man är i dag beredda att slå hårdast mot de mest utsatta och frågan är om det är värt det i slutändan? Är dessa små vinster i opinionsmätningarna så mycket värda att man är beredd splittra familjer som har drabbats av den hårda migrationspolitiken?

För första gången någonsin känner jag att min röst inte är lika mycket värd längre. Inte lika viktig som rösten från en väljare som har flytt till SD.

Partierna värderar inte mig, en mörkhyad muslim uppvuxen i förorten, som en lika viktig väljare. De är absolut inte beredda att ändra sin politik för att locka mig och min röst. Min röst kommer i andra hand, som bäst.

Min samhällskritik spelar ingen roll längre. Det enda missnöje man kröker sin rygg för att tillfredsställa är det som kommer från missnöjda vita män som blivit SD-väljare.

Man copy-pastear varandras politik, och förorten och flyktingarna blir bara som en boll i en fotbollsmatch där alla vill bli politikens Zlatan. Vi är inte längre en medspelare på planen.

Jag vet inte vad jag tycker är värst. Att inte bli lyssnad på – eller att bli utnyttjad som ett verktyg för att tillfredsställa andras kritik mot mig.

Sök på Politism.se