Stäng
blog-header
november 20, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Bild från den slavhandel som avslöjas via ett klipp som CNN kommit över och publicerat. Foto: CNN

Slavhandel i Libyen måste väcka ilskan

Det har ryktats länge om slavhandel i Libyen.

Flyktingar som har lyckats ta sig över Medelhavsrutten har vittnat om svarta flyktingar som säljs som slavar för att skulder till smugglare ska kunna betalas av.

Det har också rapporterats om att hur smugglare sätter enormt höga priser och skuldsätter flyktingar som desperat vill ta sig över medelhavet in till Europa.

Nu har dessa rykten bekräftats som sanna, bland annat efter att CNN fått tag på videoklipp från en slavauktion i Libyen. Där säljs en nigeriansk man som en ”vara” för 400 dollar.

Ilskan har varit stor efter avslöjandet om slavauktioner i Libyen. En demonstration ska anordnas utanför Libyens ambassad i Stockholm nu på lördag.

Ilskan borde också riktas mot EU som gör avtal som gynnar skurkregimer, för att hålla flyktingarna borta. Som faller för rasistisk populism. Och vår egen regering som också är medansvariga när lagliga vägar för flyktingar att ta sig till Europa försvinner.

Och det är helt rätt att känna ilska över att det här är en konsekvens av vår flyktingpolitik och vårt ”andrum”. Ilska över att det här är en konsekvens av politiska beslut. Ilska över att det kunde – och borde – ha sett annorlunda ut.

Sök på Politism.se