Stäng
blog-header
april 13, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Är den blågula extremismen ett skämt? Foto: Mikael Fritzon/TT

Skratt och skämskudde – men den här extremismen är inget skämt

Nils Sjöqvist Axelsson, ordförande i SD Växjö, medverkar i ett klipp som har spridit sig snabbt på sociala medier. Filmen är ungefär ett år gammal och filmades när han var medlem i en grupp som heter ”The Northern Brothers”.

I klippet står Sjöqvist Axelsson framför ett gammalt slott i Växjö och håller ett tal, eller läser ur ett manifest, på knagglig svengelska. Budskapet är att Norden tillhör Skandinavien.

Sjöqvist Axelsson uppmaning är att vi måste erövra Norden innan allt går förlorat. Han säger, på svengelska, att ”The Northern Brothers” kommer göra det som krävs för att rädda ”vår kultur”, ”vår nation” och vår ”Mother Svea”.

Han går vidare och berättar att om några år, när den västerländska civilisationen har vunnit nya segrar, kommer fler öppna ögonen och inse vilken katastrof ”dom” har lagt på oss. Med katastrof antar jag han menar flyktingar, invandrare, muslimer och allt annat han inte räknar som nordiskt.

Klippet sprids som ett skämt på sociala medier och många skriver att de tar fram skämskudden. Det är lätt att garva åt det. Man märker att Nils vill föra ett ”Braveheart”-liknande tal om att ”kämpa” för det Norden som en gång tillhörde våra förfäder.

Jag förstår varför man skrattar åt det. Samtidigt kan jag inte släppa tanken på hur detta klipp tagits emot om det hade gjorts av muslim som är aktiv i ett parti. Reaktionen hade inte varit fniss och skämskudde.

Folk hade inte skrattat lika mycket om det var en muslim som stod framför det gamla slottet och på svengelska utropade att hans grupp ”will conquer the north”.

För det fungerar så att viss extremism tar vi på största allvar. Annan extremism skrattar vi gott åt. Kanske beror det på att man vet att den extremismen inte är riktad mot vanliga Svenssons.

Sök på Politism.se