Stäng
blog-header
juni 21, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Jo Cox blev 41 år gammal. Foto: Yui Mok/AP/TT

Skillnaden mellan en terrorist och en terrorist

Är det skillnad på terrorist och terrorist? Så har debatten varit sedan nazisten Thomas Mair brutalt mördade den brittiska parlamentarikern Jo Cox. Enligt vittnen skrek Thomas Mair ”Britain First” när han gick till attack. Britain First är ett parti på extremhögerkanten, samt starka motståndare till invandring. Thomas Mair har i flera år varit associerad med nynazistiska grupper och Jo Cox har länge varit för invandring och en motståndare till Brexit.

Det finns med andra ord mycket som tyder på att mordet på Jo Cox var politiskt motiverat. Ändå har man i västerländsk media varit försiktigt med att kalla Thomas Mair för just terrorist. I stället har man fokuserat på huruvida Thomas Mair är ”psykisk sjuk”. En psykisk sjuk och skygg enstöring. Man är väldigt försiktig med att döma ut Thomas Mair som terrorist tills alla bevis finns framme.

Och jag tror att de flesta av oss är för att alla bevis måste fram innan man kallar anklagar någon för terrorism, men det verkar vara just religionstillhörighet och hudfärg som för media indikerar huruvida personen i sig är en skygg enstöring eller terrorist.

Dåd som utförs av en psykisk sjuk enstörning är tyvärr inget nytt. Omar Marteen som sköt 49 personer till döds på en gayklubb i Orlando i förra veckan visade samma tecken på psykisk sjukdom, trots det beskrevs han snabbt som en terrorist.

Så, varför gör vi egentligen skillnad på terrorist och terrorist?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se