Stäng
blog-header
april 13, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Det är extremt konstigt att facket ska behöva pressa det här gänget för att prioritera jämlikhet. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ska Socialdemokraterna verkligen behöva påminnas om klassklyftorna?

I tisdags höll LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson ett tal på Socialdemokraternas kongress. Talet handlade inte om hårdare tag, om migrationspolitiken, om fler poliser eller om tuffare lagar – sånt som annars har dominerat S-kongressen.

Thorwaldssons tal var i stället ett tal om jämlikhet. Om att vår regering borde ha ett jämlikhetsmål där man regeringen lovar att föra en politik så att klyftorna mellan fattiga och rika börjar minska senast nästa mandatperiod. Klyftor som växt snabbare i Sverige än i de flesta andra rika länder de senaste decennierna.

Lever vi inte i extremt konstiga tider när LO:s ordförande måste påminna Socialdemokraterna om att de inte för en politik som minskar klyftorna.

Den tidigare S-ministern Aida Hadzialic gick ut förra året och sa att det pratas alldeles för lite om klass. Detta skyllde hon dock inte på Socialdemokraterna själva utan på dem inom vänstern som ägnar sig åt det som kallas identitetspolitik. Hade det inte varit för identitetspolitiken hade sossarna minsann pratat om klass dagarna i ända.

Eller inte.

För vad man än tänker och tycker om Socialdemokraterna som parti i dag så är jämlikheten inte det självklara och mest högprioriterade målet. Det har det inte varit på ett bra tag.

I stället försöker man nu tävla med de andra partierna om vem som har bäst förslag om hårdare straff och fler poliser. Närmare bestämt 10 000 fler polisanställda till 2024, trots att vi redan i dag har högre polistäthet än övriga Norden, enligt KIT.

Uppenbarligen finns det människor kvar i och kring partiet som fortfarande försöker hålla Socialdemokraterna vid sitt namn. Min önskan nu är att att resten av Socialdemokraterna lyssnar på dem.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se