Stäng
blog-header
juni 24, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Lidingö har grova segregationsproblem. Foto: Hasse Holmberg / TT

Segregerade svenskar vill bara bo med svenskfödda

En ny studie visar att etniska svenskar eller personer födda i Sverige väljer bort att bo i områden där det finns många personer är födda utanför Europa.

Statistiken visar att redan när ett område har omkring fyra procent utomeuropeiskt födda så undviker svenskfödda att flytta dit eller väljer att flytta därifrån.

Påståendet att utrikes födda väljer att bo nära sina landsmän passar alltså perfekt på svenskar som ännu mer väljer att bo nära sina landsmän.

Studien får det dock att låta som att det finns två olika grupper i Sverige, vilket är problematiskt. En grupp som är utrikesfödd och en grupp som är svenskfödd. Men den utrikesfödda gruppen allt annat än homogen utan består av en lång rad olika nationaliteter – medan den andra gruppen är klart mer homogen.

Jag skulle vilja se en studie som visar att områden med många utrikesfödda, som ses som etniskt segregerade, är mycket mer integrerade mellan olika etniciteter än i homogena svenska områden. Eller varför inte en studie som försöker förklara varför svenskfödda väljer frivillig segregation framför mångkulturella områden?

Jag och min familj bor i ett så kallat ”invandrarområde” och har haft flera diskussioner om att flytta eller inte. Samtidigt som jag älskar orten och blandningen av människor så vet jag vi får sämre skolor, sämre hälsa och sämre vård. Och i det svenska samhällets ögon lever vi i ”utanförskap”. Men är ett det bättre att slå sig in i ett homogent område med bara svenskfödda?

En bekant till oss som bor i ett sånt område har märkt sett sin femåriga son må dåligt på förskolan och har bland annat hamnat i bråk med andra barn som sagt till honom att ”han är brun som bajs”, barn som bara ser hur mycket han sticker ut.

När vår bekant har tagit upp det med barnens föräldrar – ”medvetna” hipsters som väl röstar på typ Miljöpartiet – har de bara slagit det ifrån sig.  Vår vän undrar nu ”hur man pratar man med sin 5-åring om ras och rasism?” – eftersom frågan redan blivit aktuell.

Var man än väljer att bo – vare sig det är invandrartätt eller homogent svenskfött –kommer mina barn fundera över sin identitet och ha mindervärdeskomplex. Samhällets syn på invandrarområden är inte positiv och påverkar hur en ser på sig själv. Och tyvärr känns inte ett homogent område bättre – om du inte tillhör den homogena gruppen.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se